Kalkoen met druivensaus

kalkoen-druivensaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 g kalkoengebraad
  • 2 grote blikken druiven (ontpit en ontveld) op eigen sap
  • een zakje vanillepuddingpoeder
  • 800 g aardappelen
  • 800 g wortelen
  • een scheutje halfvolle melk
  • 1 el gezonde smeerboter
  • 2 el gezonde margarine om te bakken
  • enkele takjes peterselie
  • een zakje veldsla
  • 1 komkommer
  • 2 trostomaten

Bereidingswijze:

Smelt de vetstof in een diepe pan.
Bak hierin het kalkoengebraad langs alle kanten snel aan.
Doe het deksel op de pan en zet het vuur een beetje minder.
Laat de kalkoen zachtjes gaar sudderen (het kalkoengebraad blijft het sappigst als je het bereid tot een kerntemperatuur van 62°C).
Haal van het vuur, snij het gebraad in schijven en verdeel de schijven over vier borden.
Schil de aardappelen en kook ze goed gaar.
Schil de wortelen en kook ze gaar.
Pureer de gekookte aardappelen met de gekookte wortelen samen met de smeerboter en de halfvolle melk tot een smakelijke wortelpuree.
Verdeel de puree eveneens over de vier borden.
Doe de blikken druiven open en giet het sap in een pannetje.
Breng het druivensap aan de kook (hou een beetje apart waar je het vanillepuddingpoeder in oplost).
Wanneer het sap kookt giet je onder voortdurend omroeren het opgeloste puddingpoeder toe tot de saus indikt.
Zet het vuur af, voeg de druiven toe aan de ingedikte saus en roer goed onder mekaar.
Giet een beetje saus over de schijven kalkoengebraad.
Was de veldsla en verdeel over de borden.
Was de komkommer, snij in plakjes en verdeel eveneens over de borden.
Was de tomaten, snij in partjes en verdeel eveneens over de borden.
Was de peterselie, hak deze fijn en bestrooi over de wortelpuree.
Dien de borden op en laat het smaken!
Smakelijk!

Download dit recept
klok

Bekijk hier mijn consultatie-uren